Mitä on Pilke®-toiminta?
Pilke-toiminta on ohjattua, matalan kynnyksen vertaistuellista ryhmätoimintaa. Pilke-toiminnan tavoitteena on auttaa ja tukea päihdeongelmista kärsiviä ikääntyneitä arjessa selviytymisessä. Pilke-porukassa ihminen kohdataan sekä yksilönä että ryhmän jäsenenä – sellaisena kuin hän on. Tämä tarkoittaa sitä, että porukkaan saa tulla myös päihtyneenä ilman vaatimusta raitistumisesta. Pilke-toiminta muodostuu vertaistuellisista Pilke-porukoista, joihin päihteitä käyttäviä ja elämäntapansa syrjäyttämiä etsitään, kutsutaan ja saatetaan. Pilke-porukkaa ohjaa kaksi Pilke-ohjaajaa. Pilke-toiminta on syntynyt Helsingin Diakonissalaitoksella vuonna 2002. Toimintaa on kehitetty Sininauhaliiton ”Liika on aina liikaa – ikääntyminen ja alkoholi” -hankkeessa (2005–2011) sekä vuodesta 2012 Sininauhaliiton, Helsingin Diakonissalaitoksen, Fingerroosin säätiön ja muiden Sininauhaliiton jäsenyhteisöjen ja Pilke-paikkakuntien kanssa yhteistyössä. Sininauhaliitto omistaa Pilke®-tavaramerkin.
Koulutuksen tavoite
Koulutuksen tavoitteena on antaa osallistujalle valmiudet toimia Pilke-ohjaajana vertaistuellisessa ryhmätoiminnassa. Koulutus tukee ohjaajan kannattelevaa työotetta sekä vastuun ottamista ikääntyneiden päihdetyöstä.
Koulutuksen sisältö ja rakenne
Koulutuksessa käsitellään ikääntyneiden päihteidenkäyttöön liittyviä erityiskysymyksiä sekä Pilke-työn toimintaideologiaa, käytäntöjä ja periaatteita. Painopiste on osallistavassa ja keskustelevassa oppimisprosessissa. Koulutusprosessi koostuu neljästä koulutuskerrasta, välitehtävästä, mahdollisesta Pilke-porukkaan tutustumisesta sekä pienimuotoisesta lopputyöstä, joka syventää koulutuksen teemoja tai edesauttaa Pilke-työn käynnistämistä.
Kenelle?
Koulutukseen osallistujilta edellytetään sote-alan koulutusta ja/tai kokemusta kohderyhmän kanssa työskentelystä sekä halua työskennellä kyseisen kohderyhmän kanssa.
Koulutukseen osallistujilta edellytetään voimassa olevaa työsuhdetta ja mahdollisuutta toimia Pilke® ohjaajana tai sijaisena alueella koulutuksen käytyään.
Koulutus soveltuu myös heille, jotka ovat suunnittelemassa tai aloittamassa Pilke® toimintaa alueellaan.
Ilmoittautuminen
Koulutuspaikkoja on 10. Koulutus toteutetaan, jos osallistujia on 5 tai enemmän.
Alustavat ilmoittautumiset ja lisätiedot 12.3.2025 mennessä: Sanna Jokinen, sanna.jokinen@fingerroos.net, puh. 044-975 1610.
Koulutuksen toteutuminen ja sitova koulutuspaikka vahvistetaan ilmoittautuneille hakuajan umpeuduttua.
Todistuksen saaminen edellyttää kaikkiin kurssipäiviin osallistumista ja annettujen tehtävien suorittamista.
Koulutus on maksuton.
Lue lisää esitteestä: Pilke-ohjaajakoulutus_9.4._28.5.2024