Skip to main content
AjankohtaistaYleinen

Löytävä työ pyrkii ikääntyneiden palveluiden kehittämisessä kohti alueellista tasa-arvoa

Räätälöityjä ja kotiin vietäviä palveluja tarvitaan

Vuoden 2021 alussa Varsinais-Suomessa asui noin 482 700 ihmistä, joista eläkeläisiä oli reilut 129 000. Väestöennusteiden mukaan pelkästään yli 74-vuotiaiden määrä tulee kasvamaan alueella vuosien 2021–2038 välillä yli 50 % nykyisestä. On inhimillisesti ja kansantaloudellisesti tärkeää, että ikääntyneet elävät hyvää elämä omissa kodeissaan mahdollisimman pitkään. Jo pelkästään tilastodatan perusteella on selvää, että kotiin vietävää tukea ja apua tarvitaan nykyistä enemmän. Samalla räätälöityjen palveluiden tarve kasvaa, kun ikääntyneitä ei voi enää niputtaa samaan muottiin ja heidän lähtökohdat vanhuuteen ovat hyvin erilaiset.

Palveluita tarjottaessa ja kehitettäessä on hyvä muistaa uusimmat tutkimustulokset, jotka osoittavat, että pelkkä fyysinen hoiva tai konkreettinen tekeminen eivät pelkästään riitä ikääntyvien tarpeiden tyydyttämiseen. Ikääntyvien henkiset tarpeet ovat hyvin erilaiset ja he kokevat hyvin vahvoja riittämättömän avun tunteita, jos kohtaamisia leimaa kiire ja jokapäiväinen tavallinen vuorovaikutus puuttuu. Tällöin ikääntynyt kokee itsensä helposti mekaanisen tekemisen kohteeksi, joka saattaa lisätä yksinäisyyden kokemuksia entisestään.

Hyviä kokemuksia ikääntyneiden kanssa työskentelystä on saatu mm. löytävästä ja etsivästä vanhustyöstä. Etsivää tai löytävää vanhustyötä tehdään ja kehitetään ympäri Suomea ja sille on todettu olevan tarvetta sekä isoissa että pienissä kunnissa. Tämänkaltaista vanhustyötä kehitetään parhaillaan monissa kunnissa täydentämään muita sote-palveluita.

Työskentelyn keskiössä ajan antaminen ja ikääntyneen tarpeet

Löytävässä vanhustyössä autetaan kaikkein heikommassa asemassa olevia ikääntyneitä. Löytävän työn lähtökohtana on räätälöidä iäkkään tarvitsema apu ja tuki kunkin ikääntyneen tarpeiden mukaan. Perusta yhteistyölle luodaan menemällä ikääntyneen luokse ja antamalla hänelle aikaa, jonka kautta mahdollistetaan luottamuksen rakentuminen sekä ikääntyneen oman tarinan ja toiveiden kuuleminen. Kohtaaminen luo turvallisuudentunnetta sekä lieventää muutokseen liittyviä pelkoja ja vastarintaa.

Löytävän työn toimintamallissa ikääntynyt kohdataan vertaisesti ja kokonaisvaltaisesti. Kotona asumista ja hyvinvointia edesauttavat palvelut ja toiminnot valitaan ja käynnistetään yhdessä ikääntyneen kanssa olemassa olevasta palvelutarjonnasta. Palvelujen käynnistymistä seurataan ja tarvittaessa palveluiden vastaanottamisen tärkeydestä keskustellaan ikääntyneen kanssa. Tavoitteena on tarjota ikääntyneelle sellaiset vaihtoehdot, jotka mahdollistavat turvallisen ja mielekkään elämän jatkumisen kotona. Tällöin myös vahvempien tukimuotojen tarve siirtyy ja nämä resurssit voidaan käyttää enemmän tukea tarvitsevien ikääntyneiden hoitamiseen.

Kohti alueellisesti tasa-arvoisia palveluja

Palveluiden kehittäminen ja juurruttaminen alueille on hidasta ja vaatii kunnilta sekä taloudellista tukea että yhteistyön käynnistämiseen liittyviä intressejä. Löytävän vanhustyön on todettu täydentävän virallista palvelujärjestelmää ja ottavan koppia heistä, joille yleiset, kaikille suunnatut palvelut, eivät sovi tai tavoita.

Julkisen puolen kotiin vietävien palveluiden vähentyessä kunnat ovat hyötyneet Löytävän työn joustavuudesta ja kokonaisvaltaisesta työotteesta. Tällä hetkellä palvelua on saatavilla rajatusti, mutta lähes kymmenen vuoden sinnikkään kehittämistyön, hyvän kumppaniyhteistyön ja myönteisten asiakaskokemusten ansiosta, toimintamme on pikkuhiljaa laajentunut sekä Vakka-Suomen alueelle että Perusturvakuntayhtymä Akselin alueelle. Yhteistyökuntina toimivat tällä hetkellä Turun lisäksi Uusikaupunki, Laitila, Masku, Mynämäki ja Nousiainen sekä Taivassalo ja Vehmaa.

On tärkeää, että ikääntyneiden palveluiden kehittämisessä otetaan huomioon monipuolisuuden ja marginaaliryhmien tarpeiden lisäksi myös se, että palveluiden saatavuus ei olisi kiinni siitä, missä ikääntynyt asuu.

Lisätietoja Löytävästä vanhustyöstä löydät tästä. Voit seurata meitä myös facebookissa.

Lähteet:

Tilastokeskus, Lounaistieto

Van Aerschot, L., Kadi, S., Rodrigues, R., Hrast, M. F., Hlebec, V., & Aaltonen, M. (2022). Community-dwelling older adults and their informal carers call for more attention to psychosocial needs : Interview study on unmet care needs in three European countries. Archives of Gerontology and Geriatrics, 101, Article 104672. https://doi.org/10.1016/j.archger.2022.104672