Skip to main content
AjankohtaistaYleinen

Fingerroosin säätiön toimitusjohtaja vaihtui – Ulla-Maija Nikulalle SOSTE:n kultainen ansiomerkki

Fingerroosin säätiön toimitusjohtaja Ulla-Maija Nikulan läksiäisiä vietettiin Fingerroosin säätiön tiloissa 30.10.2020. Muistelimme Ulla-Maijan matkaa ja upeaa kehittämistyötä säätiössämme.

”Kaikessa kehittämistyössä keskeistä on asiakkaiden ilmaisemat toiveet ja inhimillisen kärsimyksen vähentäminen.” – Ulla-Maija Nikula

Säätiön toiminta käynnistyi vuonna 2013 syksyllä Tarina-ryhmän avaamisella Turkulaisille ikääntyneille, Turussa osoitteessa Eerikinkatu 38. ”Otin työn vastaan toukokuussa, mutta palkkatyön aloitin vasta syyskuun 3. päivä. Tarina-ryhmä syntyi saman tien, kun niin moni kävi kokeilemassa ovenkahvaa ja kysymässä, kuka voi tulla, milloin voi tulla ja mitä täällä oikein tapahtuu? Pakko oli muutamassa minuutissa keksiä jotain ja näin syntyi Tarina-toiminta.” – Ulla-Maija muistelee. Ideana oli se, että kaikki olivat tervetulleita mukaan ja siellä aloitetut keskustelut olivat ainutkertaisia, luottamuksellisia ja tärkeää oli saada olla aidosti sellainen, kun on ja tulla kuulluksi. Mukaan sai tulla myös kuulolle, ei tarvinnut avata elämäänsä, mutta nimi oli hyvä kertoa.

Ulla-Maija ohjasi ryhmää alkuun itse tiistaisin, mutta loppuvuodesta ohjaajaksi tuli Stina Carpelan ja Stina on edelleen mukana Pilke-ryhmäohjaajana säätiössä. Stina ohjasi säätiössä myös liikuntaryhmiä, joihin rahoitus saatiin “Kunnossa kaiken ikää” -rahoituksen kautta. Tästä esimerkkinä “Äijäjooga”, joka oli hyvin suosittu laji. Työ kasvoi ja Löytävä työ sai myönteisen rahoituksen STEA:lta (päätös joulukuussa 2013), hakemus jätettiin toukokuussa saman vuonna).

”Visioni oli yksinkertainen: Että kenenkään ei tarvitsisi olla yksin.” – kertoo Ulla-Maija. Tämä pätee hyvin molempiin alkuvaiheen toimintoihin. Tarina-toimintaan kuului alusta lähtien kulttuurielämykset, kuten yhteistyö Wäinö Aaltosen museon ja Sibelius-museon kanssa. Teatteri ja Kirjan Talo olivat vahvasti mukana toiminnassa. Luennot, taidenäyttelyt, musiikkiesitykset, “et sää mittää runoo haluis kuulla” -toiminnat kaupungin pääkirjaston kanssa jne.

Ulla-Maijan ajatus säätiön ylisukupolvisesta työstä syntyi ikääntyneiden kokemaan syvään yksinäisyyteen liittyen. Sukupolvet eivät kohdanneet ihmisten arjessa, kaikilla ei ollut perhettä. ”Kypsyttelin ajatusta ja olin yhteyttä Me-säätiöön, syntyi Pansion Me-talo, Suomen ensimmäinen.”

Keväällä 2018 alkoi myös STEA:n rahoittama Syörään yhressä -toiminta. Toiminnassa tuodaan maksuttomia, yhteisöllisiä aterioita ja ruoka-apua Turussa alueille, joissa tarve on suuri. Ruokailuissa hyödynnetään sekä elintervikemyymälöistä että muutamista ravintoloista lahjoituksena saatua hävikkiruokaa. Ruokailut ovat osoittautuneet ruuan ohella monille tärkeiksi kohtaamisen ja yksinäisyyden vähentämisen paikoiksi.

Ajatus Löytävän työn laajentamiseen syntyi jo 2015 ja Vakka-Suomen Löytävä aloittivat toimintansa Laitilassa ja Uudessakaupungissa vuonna 2018. Työ laajenee edelleen.

Tärkeä työmuoto oli myös vuosien 2018– 2020 aikana toteutettu STM:n Arki haltuun -toiminta, jossa autettiin ja tuettiin alle 30-vuotiaita nuoria aikuisia ja heidän perheitään. ”Olisin niin mielelläni nähnyt työn jatkuvan. Siinä ylisukupolvisuus ja kohtaaminen toteutuivat ja toiminnasta saatiin tarkkaa tutkimustietoa. Sitä olisi tarvittu Turkuun.” – toteaa Ulla-Maija.

Säätiössä on ollut isoja ja pieniä hankkeita vuosien varrella. Yksi tärkeistä on ollut Oikeusministeriön Rikoksentorjuntajaoston ja kaupungin riskienhallintapäällikön kanssa toteutunut yhteistyö 2015–2018. Aiheena ikääntyneisiin kohdistunut kaltoinkohtelu ja rikollisuus.

Kaikessa kehittämistyössä keskeistä on asiakkaiden ilmaisemat toiveet ja inhimillisen kärsimyksen vähentäminen. Fingerroosin säätiön kaikkea toimintaa ohjaavat lähimmäisen rakkaus, oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo. Meillä kohderyhminä ovat kaikki tarvitsijat sekä yhteiskunta.

Mitä kuuluu Ulla-Maijan tulevaisuuteen, nyt kun säätiön toimitusjohtajan pestin ottaa haltuunsa uusi toimitusjohtajamme Päivi Heimonen? ”Lähden kehittämään omaa yritystäni Terapia- ja työnohjauspalvelut, jotta yhä useampi ihminen pääsisi psykoterapiaan.”  – kertoo työn ohessa psykoterapeutiksi opiskellut Ulla-Maija Nikula.

Fingerroosin säätiön toimitusjohtajat Päivi Heimonen ja Ulla-Maija Nikula

Kiitoksena valtavasta ja upeasta työstä säätiön ja kansalaisten hyväksi Ulla-Maija Nikulalle myönnettiin SOSTE:n kultainen ansiomerkki. SOSTE myöntää ansiomerkkejä pitkäaikaisesta ja merkittävästä toiminnasta sosiaali- ja terveysalalla tai siihen läheisesti liittyvissä tehtävissä.

Kultainen ansiomerkki myönnetään järjestön, säätiön, kunnan, kunnallisen lautakunnan, yrityksen tai valtion viranomaisen esityksestä 30 vuotta sosiaali- ja terveysalalla tai siihen läheisesti liittyvissä tehtävissä toimineelle henkilölle hyvinvointia ja terveyttä edistävästä toiminnasta.

Ansiomerkin Ulla-Maijalle luovuttivat Fingerroosin säätiön puheenjohtaja Pekka Paju ja Fingerroos Hoiva Oy:n liiketoimintajohtaja Minna Orpana.

Minna Orpana, Pekka Paju ja Ulla-Maija Nikula

”Kiitän kaikkia työntekijöitämme, hallituksemme jäseniä, yhteistyökumppaneita, rahoittajia ja asiakkaitamme yhteistyöstä. On ollut hyvä tehdä työtä kanssanne.” – Ulla Maija Nikula

Suuret kiitokset ja kaikkea hyvää tulevaan, Ulla-Maija!