Skip to main content
AjankohtaistaToimintaYleinen

Vapaaehtoistyöllä Hyvinvointia Maariassa

By 25.9.2024October 10th, 2024No Comments

Maarian kylätalolla ja Pohjois-Turussa on käynnissä Elinvoimaa ikääntyvistä -hanke, jonka myötä yhä useampi eläkeläinen voi tarttua erilaisiin iloa ja merkityksellisyyttä tuottaviin vapaaehtoistehtäviin. Iso osa toiminnastamme on jo vapaaehtoisten tuottamaa. Vapaaehtoisemme vetävät Kylätalolla mm. yhteiskävelyä, yhteislaulua, tietovisaa, lukupiiriä, frisbeegolfia, lasten leikkikerhoa, jne.

Hankkeen ja Liiku lähellä -toiminnan puitteissa kysyimme vapaaehtoisten vetämissä liikuntaryhmissä kävijöiltä hyvinvoinnista ja ryhmän merkityksestä. Kysely tehtiin kesällä ja tulokset ovat tässä:

Yhteenveto Maarian kylätalon liikuntaryhmän vaikuttavuudesta

Maarian kylätalon liikuntaryhmän osallistujilta kerätyn palautteen perusteella toiminnalla on ollut merkittäviä positiivisia vaikutuksia osallistujien fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin sekä yhteisöllisyyteen.

Keskeiset havainnot:

  • Fyysinen hyvinvointi: 66,7 % osallistujista koki kuntonsa parantuneen ryhmän ansiosta, ja 100 % piti toiminnan intensiteettiä sopivana.
  • Toimintakyky ja jaksaminen: Kaikki osallistujat raportoivat toiminnan parantaneen heidän arjen jaksamistaan ja toimintakykyään.
  • Mieliala ja vireys: 80 % osallistujista koki mielialansa ja vireystilansa kohentuneen ryhmän myötä.
  • Yhteisöllisyys: 100 % osallistujista oli tavannut uusia ihmisiä ja tunsi, että ryhmä vahvisti alueen yhteishenkeä.
  • Tyytyväisyys: Ryhmä sai keskiarvosanaksi 9,2/10, ja palautteessa korostettiin erityisesti hyvää ohjausta, ryhmän sosiaalista luonnetta sekä toiveita toiminnan jatkumisesta ja laajentamisesta, etenkin talvikaudella.

Liikuntaryhmä on osoittautunut tärkeäksi osaksi alueen asukkaiden hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Osallistujat kokevat sen parantavan fyysistä kuntoa, tukevan henkistä jaksamista ja luovan sosiaalisia kontakteja. Toiminnan jatkaminen ja kehittäminen vastaamaan kysyntään, esimerkiksi lisäämällä talvikauden aktiviteetteja, olisi tärkeä investointi alueen hyvinvointiin.

Lue lisää:

Elinvoimaa ikääntyvistä

on Pohjois-Turussa ja Maarian kylätalolla Jäkärlässä ja laajemmin Pohjois-Turussa toukokuussa 2024 käynnistynyt hanke. Hankkeessa luodaan uusia vapaaehtoistyön mahdollisuuksia, lisätään alueen asukkaiden osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Hankkeen rahoittaa EU:n maaseuturahoitus ja Leader Varsin Hyvä.

Lisätietoa: Helena Levonmaa, projektikoordinaattori, p. 044 759 6015, helena.levonmaa@fingerroos.net

www.pohjoisturku.fi, www.facebook.com/Maariankylätalo