Skip to main content
AjankohtaistavanhustenviikkoYleinen

Voimaa luonnosta omassa kodissa

3.10.2021 käynnistyvän vanhustenviikon teemana on Luonto antaa voimaa. Yhteys luontoon on ihmisen perustarve, joka säilyy läpi elämän aina myöhäiseen vanhuuteen asti. Luonnon tarjoamat aistikokemukset eivät kuormita elimistöämme toisin kuin monet muut elämykset: Ne rauhoittavat ja elvyttävät kehoa ja aivoja.

Iän karttuessa yhteys luontoon voi katketa terveyden heikkenemisen myötä. Joskus ikäihmisen ulkoilu loppuu kokonaan, kun liikkuminen vaikeutuu. Vaikka jokaisella ihmisellä pitäisi olla oikeus ulkoiluun ja luonnossa liikkumiseen, ei se aina ole mahdollista. Luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksia mahdollista saada myös sisällä omassa kodissa. Ota tästä vinkit talteen luontohyvinvointiin omassa kodissa!

Hoida kasveja, ruoki lintuja, katsele luontoa

Kotiin tuodut luonnon elementit, kuten kasvit, kukat, kivet, sammaleet ja oksat, voivat vaikuttaa hyvinvointiin lähes samalla tavalla kuin aito luonnonympäristö. Luontohyvinvointia voi imeä itseensä seuraamalla ikkunasta luonnon ja ulkoympäristön muutoksia eri vuodenaikoina. Jo pelkästään luonnon katselu madaltaa verenpainetta ja sydämen sykettä sekä parantaa keskittymiskykyä. Lempinojatuoli kannattaa asettaa niin, että vehreät ulkonäkymät ovat jatkuvasti katseen saatavilla.

Myös viherkasvien istuttaminen ja hoitaminen lisää hyvinvointia. Kasvien koskettaminen ja hoitaminen virkistää aisteja, edistää muistelukykyä sekä tarjoaa mahdollisuuden itseilmaisuun. Kasvien hoitaminen saattaa vähentää myös alhaisesta mielialasta kärsivien ikääntyneiden stressiä.

Muistisairaalla ihmisellä viherkasvien hoitaminen voi lieventää käytöshäiriöitä ja virkistää muistia. Oli viherpeukalo tai ei, kasvien hoitaminen tuo ikäihmisen päivään aktiivisuutta, lisää merkityksellisyyden tunnetta ja kokemusta aikaansaavuudesta sekä siten säännöllisesti harrastettuna parantaa elämänlaatua.

Linturikas ulkoympäristö ja mahdollisuus seurata lintujen elämää parantaa psyykkistä hyvinvointia. Linnunlaulun kuuntelu voi parantaa tarkkaavaisuutta ja vähentää stressiä. Sekä lintujen ruokinta että kasvien hoito lisää ikääntyneen ihmisen sosiaalista hyvinvointia ja vähentää yksinäisyyttä, varsinkin jos näitä harrastetaan yhdessä vaikkapa omaisen kanssa.

Keinotekoiset luontoelementit käyttöön

Virtuaalinen todellisuus eli digitaaliset välineet voivat tuoda luonnon kotiin. Netti on erilaisia luontoelementtejä täynnä. Keinotekoisesti sisätiloihin luodut luontoäänet ja luontonäkymät voivat parantaa psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia samalla tavalla kuin oikea luonnonympäristö.

Esimerkiksi netin kautta kotiin tuotu vedensolinan tai linnunlaulun miellyttävä ääni voi parantaa ikäihmisen unta ja psyykkistä hyvinvointia. Erityisesti vesielementin sisältävä virtuaalinen luontomaisema vähentää ikääntyneen stressiä ja alentaa verenpainetta. Kotia voi muokata tuoksujen, äänien ja oleskelupaikkojen myötä niin, että luontoympäristö tulee lähemmäksi.

Näin tuot luonnon hyvinvointivaikutukset sisälle

  • Laita linnunlaulua, veden solinaa tai metsän luontoääniä soimaan Youtubesta tai Luontosivustolta
  • Tuo kukkia tai viherkasveja katseltavaksi, kosketeltavaksi ja hoidettavaksi
  • Tuo muita luontoelementtejä, kuten oksia, sammalta, luonnonkasveja tai yrttejä tutkittavaksi, tuoksuteltavaksi ja käsiteltäväksi
  • Istuttakaa viherkasveja ja hoitakaa niitä yhdessä
  • Laittakaan ikkunan taakse talvella lintulauta, ruokkikaa lintuja yhdessä ja seuratkaa lintujen elämää
  • Jos ikkunan takaa näkyy vehreää tai kaistale luontoa, avatkaa verhot, päästäkää luonnon ja säätilojen vaihtelut näkymään sisälle
  • Asettakaa oleskelu- ja istuskelupaikat niin, että ulos katselu on mahdollista

Kodista ulospääsy iso haaste

Löytävän työn arjessa kohtaamme paljon kotona asuvia ikääntyneitä, joiden ulospääsy on vaikeaa muun muassa liikkumisvaikeuksien tai ympäristön esteellisyyden takia. Jopa neljä kymmenestä yli 75-vuotiaasta suomalaisesta kärsii hyvin kapeasta elinpiiristä, joka on rajoittunut omaan kotiin ja sen välittömään lähiympäristöön. Kaventunut elinpiiri heikentää hyvinvointia.

Ikäihmisten palveluita tuotetaan entistä enemmän kodin seinien sisällä. Palvelusuunnittelussa tulisikin huomioida, miten kotiin tuotavat palvelut voisivat tukea nykyistä paremmin ikääntyneen ihmisen ulospääsyä, luontoyhteyttä ja ulkoilun mahdollisuuksia eivätkä entistä enemmän vähennä kotoa poistumista.

Tulevaisuudessa kotona toteutettuun hoitoon toivotaan lisää myös luonnon hyvinvointivaikutuksia ja yhden perustarpeen eli luontoyhteyden tukemista. Green Caren (luontohoiva) -menetelmät tarjoavat arkeen sidottuja, toimintakykyä tukevia luontomenetelmiä, joiden soisi liittyvän tiiviisti myös kotiin tuotaviin palveluihin.

Teksti Helena Levonmaa, Löytävä vanhustyö. Yhteystiedot helena.levonmaa@fingerroos.net, p. 044 975 1757. Kirjoittaja on gerontologian ja kansanterveystieteen opiskelija. Kirjoitus perustuu tutkimustietoon.