Skip to main content
AjankohtaistaBlogiToiminta

Me-talolla kaikki päivät ovat lapsen oikeuksien päiviä

Lauantaina 20.11.2021 vietetään kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää. Pansion Me-talolla järjestetään monipuolisesti toimintaa myös lapsille. Tänä syksynä lapset ovat saaneet iloa, turvaa, apua, tukea, uusia elämyksiä ja kokemuksia ja onnistumisen kokemuksia mm. läksykerhossa sekä erilaisissa harrastekerhoissa kuten luonto-, liikunta- ja tyttökerhot sekä erilaiset retket ja tapahtumat. Myös yhteistyökumppaniemme kanssa järjestämme toimintaa lapsille. Tänä syksynä mukana ovat olleet mm. Turun NMKY, Icehearts ja KOTA ry.

Me-talon perheohjaaja Riina on tukenut alueen perheitä jo lähes viiden vuoden ajan. Niin lapset kuin aikuisetkin voivat ottaa yhteyttä Riinaan. Riinan kanssa voi tulla juttelemaan mistä tahansa asiasta, eikä mikään asia ole niin pieni, ettei sen vuoksi voisi ottaa yhteyttä! Keskustelun aiheena voi olla esimerkiksi oma hyvinvointi, lapsiperheen arki, lapsen kasvatus, vauvan odotus, parisuhde, terveys- tai talousasiat. Riina on mukana myös KOTA-kerhossa ja hän ohjaa myös vertaistukiryhmä Meidän Ryhmää niille lapsille, joiden läheinen on vankilassa.

Meidän ryhmä on vertaistukiryhmä 7–12-vuotiaille lapsille, joiden perheenjäsen tai muu läheinen on vankilassa, tai suorittaa muuta rangaistusta. Ryhmään voi tulla myös, jos läheinen on ollut vankilassa, tai on menossa vankilaan. Ryhmässä käsitellään luottamuksellisesti vankeuden mukana tuomia tunteita ja ajatuksia erilaisin menetelmin. Ryhmä on maksuton ja lapsille tarjotaan ryhmässä päivällinen.

KOTA-kerho on ryhmä peruskoulun 5. luokan oppilaille, jotka kokevat itsensä yksinäisiksi ja ovat sivussa/riskissä jäädä sivuun luokasta ja sosiaalisista suhteista. Ryhmässä panostetaan turvallisen toimintatavan luomiseen, tehdään retkiä lähiluontoon ja vahvistetaan toimijuutta seikkailukasvatuksellisen toiminnan ja sopivien haasteiden ja onnistumisen kokemuksien kautta. Ryhmän sisältöjen toteutuksessa huomioidaan lasten toiveet ja kokeillaan heitä kiinnostavia asioita. Myönteinen kokemus ryhmään kuulumisesta vahvistaa lapsen sosiaalisia taitoja, osallisuutta ja toimijuutta sekä madaltaa kynnystä osallistua jatkossakin ohjattuun ryhmätoimintaan.

Riinan tavoittaa puhelimitse numerosta 044 74 54 196, sähköpostitse riina.nurmi@fingerroos.net, Facebookista Me-talo Turku Perheohjaaja Riina | Facebook tai tulemalla Me-talolle. Nähdään!

Kysyimme myös lapsilta, mitä Lapsen oikeuksien päivä oikein tarkoittaa. Tässä muutamia vastauksia:

  1. Mitä mielestäsi tarkoitetaan lapsen oikeuksilla? Lapsilla on myös etuja. Lapsilla pitää olla turvallinen elämä ja että ei tarvi pelätä kiusaamista, syrjintää ja väkivaltaa. Lapsen pitää saada olla lapsi ja pitää saada leikkiä.
  1. Miten Lapsen oikeuksien päivää sinun mielestäsi kannattaisi viettää? Lasten annetaan päättää mitä tehdään sinä päivänä ja lapset vois saada vaikka vähän herkkuja. ”Lapset päättää päivä”
  1. Mitä oikeuksia toivoisit, että sinulla olisi? Kotiruoka vois olla vähän parempaa joskus, vähemmän mustikkakeittoo ja enemmän Mäkkäriä.  – En mä toivo mitään, mulla on ihan hyvät oikeudet.
  1. Onko mielestäsi kaikilla lapsilla samat oikeudet? Jos ei, niin miksi ei? Mitä pitäisi tehdä, että olisi? Ei kaikilla oo yhtä hyvin asiat kuin meillä. Kaikki ei saa käydä koulussa ja pitää mennä töihin jo lapsena. Pitäis opettaa niitä vanhempia, jotka laittaa lapsensa töihin.
  1. Mitä terveisiä haluat kertoa aikuisille? Pitäkää lapsista parempaa huolta.

Tervetuloa Me-talolle! Täältä lisätietoja: https://fingerroos.net/wp/toiminta/me-talo