Skip to main content
Tarinat

Korona-aika

Korona, covid 19 on virus, ei siis makeistuote. Se on meitä suomalaisiakin piinannut jo pitkään. Sen kohtaamista on saanut pelätä sydän syrjällään ja housut kintuissa. Sanonnan mukaan, sitä saa mitä tilaa. Tässä kohdin se tuskin pitää kutinsa. En usko, että pahin sielukaan olisi mennyt tätä paholaista tilaamaan viholliselleen? Säädösten mukaan jo yli vuosi, kun kotioven on sulkenut. On pitänyt laittaa rätti naamalle ja ryhti keholle, että on voinut lähteä naapuria tapaamaan ja/tai kaupassa käymään. Asiantuntijoiden mukaan kaksi metriä sisätilassa pitäisi olla väliä kun saa toisen kohdata. Kätellä ei siis ole saanut tervehtiä aikoihin. Eikä edes oikein suoraan silmiin toista katsoa, ainoastaan vinosti lipanalta vilkuilla.

Niin, -kaukaa Kiinasta virus jo 2019 vuoden lopulla lähti liikkeelle ja ärhäköityi tosi vikkelästi. Siellä erään pikku kaupunkin torilla tehtiin kauppaa elävillä eläimillä ja niiden teurasjätteillä. Siitä lähdettiin ja jo tammikuussa 2020 se kaukaisen Suomenkin saavutti. Ko. tammikuussa Kiinasta Lappiin tuli turisti, jonka matkassa tuli viruskin. Ei siis hyviä tuliaisia, edes vodka pullon arvoisia.

Suomea aikaisemmin virus oli jo tavoittanut muun Euroopan. Italia, Espanja, Ranska jne, olivat   kärvistelleet sen kourissa jo pitkään, siitä alkuun välittämättä mittään. Myös Ruotsi viiruksen leviämisessä oli Suomea edellä aika paljonkin. Mitä tässä asiassa ei lasketa saavutukseksi, päin vastoin epäkohdaksi. Todettakoon, että tätä kirjoittaessa ( 16.2. ) Suomessakin ko. virukseen on kuollut jo satoja. Kohdalleni näin ei vielä ole tapahtunut, koska olen tässä ja elossa. Tosin ikäni suhteen ”heikossa hapessa”

Lisäksi todettakoon, että itse olen tänään saanut viruksen ehkäisyyn ensimmäisen rokotteen. Joka ehkä on edesauttanut tämän höpinän valitettavaan raapusteluun. En tiedä millä aineella piikittivät? Sputnikkia pyysin, ehkä Trumppia sain? Toinen sitten toukokuussa.  Nähtäväksi jää, missä silloin mennään? Näillä vuosirenkailla jokainen eletty päivä on elämisen arvoinen.

Kaikki tietää, että viruksen leviämisen etenemiseksi mm. ravintolat, teatterit, elokuvat, tanssit ja yleensäkin tilaisuudet, joihin kokoontuisi yli kymmenen henkilöä ovat kielletty. Vireillä on ehdotus, että kokoontumismäärät alennettaisiin kuuteen henkilöön. Omat hautajaiset ovat kuulemma sallittu. Mutta kuka nyt kuolisi, kun ei saattajiakaan saa olla. Häistä nyt puhumattakaan. Ei säännön mukaan vieras saa toista lähemmäksi tulla em. kahta metriä ja kuka nyt omaisen kanssa naimisiin menisi.  Hääyökin olisi liian jokapäiväinen.

Mutta vakavasti, esim. puhelut ym. teknisten vempaimien käyttö on sallittu, jopa suotavaa. Näin toimien saadaan mm. yksinäisyyteen vaihtelua, virikettä arkeen jne.

Tämä aihealue, korona olisi laaja ja moniulotteinen jos sitä kunnolla lähtisi penkomaan. Jokaisen pitää vaan omalla tavallaan käsitellä se ja toivoa, että siitä pääsisimme mahdollisimmin pian eroon. Tiivistettynä, käsiä vaan pestä usein, niiden desinfiointi, em. naamari nokalle, sekä pysyä mahdollisimman tiiviisti kotinurkilla. Siinä se pelkistettynä. Jo moneen kertaan mm. lehdistä luettu ja tv katsottu. Näin vaan pitää toimia, että edes joskus saavutetaan ”normaali” elämä.

Siunattuun loppuun, pitäkää huolta toisistanne. Kirjoitus valitettavasti ei ollut ”rakettitiedettä” Ovat vaan ajatuksia mitä allekirjoittaneen aivosoluista enää irtoaa.

Raimo Lehtonen