Skip to main content
Ajankohtaista

I see you Pansio

Pansiossa ja Pernossa asuvien ihmisten on mahdollisuus osallistua interaktiiviseen “I see you” mediataideteokseen perjantaina 4.12. klo 11 – 15 Pansion Me-talolla. Teoksen taltiointi projisoidaan samana päivänä klo 16 – 19 Pansion koulun seinälle.

Interaktiivinen monikanavainen mediataideteos I see you kommentoi monitulkintaisesti aikaa, jossa olemme jatkuvan tarkkailun alla, mutta myös aikaa, jolloin ihminen muuttuu helposti näkymättömäksi.

–Tämä todella pitää paikkansa tässä uudessa maailmassa, sillä vaikka digitaalisuus luokin uusia mahdollisuuksia yhteydenpitoon, luo se samalla viidakon, josta on vaikea erottautua. Se luo myös uusia mahdollisuuksia tarkkailemiseen, niin hyvässä kuin pahassa, kertoo teoksen taiteilija ja tuottaja Johanna Sinkkonen.

Pansion Me-talon isäntä, Fingerroosin säätiön Miika Neulaniemi tarttui Sinkkosen avoimeen hakuun, jossa taiteilija etsi yhteistyökumppania mediataideteokselleen. Haussa oli jokin järjestö, jonka osallistujat olivat jääneet poikkeusajan jalkoihin ja kaipaisi näkyvyyttä.

– Me-talolta löytyy juttuseuraa, mielekästä tekemistä, kursseja, kerhoja ja tapahtumia, kokoustilaa sekä apua ja neuvoa elämän eri ongelmakohtiin sekä erityisesti perheille ja työttömille apua. Olemme aina olleet avoimia kaikenlaiselle taiteelliselle yhteistyölle, ja olen varma, että tämä sopii Pansioon erittäin hyvin. Kun Johanna siis etsi yhteistyökumppania, en epäröinyt hetkeäkään ehdottaa Me-taloa yhteistyöhön. Olemme erittäin innoissamme tästä yhteistyöstä, Me-talon isäntä Miika kertoo.

Fingerroosin säätiö edistää ikääntyneiden henkistä ja fyysistä hyvinvointia, tukee nuoria ja perheitä ja tarjoaa yksilö- ja pienryhmätoimintaa. Fingerroosin säätiö tekee työtä toisiltaan oppien ”sukupolvet yhdessä” periaatteella. Toiminnan tavoitteena on osallistaa elinkaaren kaikki ikäryhmät hyvinvoinnin edistämiseen ylisukupolvisella työotteella.

Turun 800-vuotisjuhlavuotta valmisteleva Turku 2029 -säätiö päätti kesäkuussa ensimmäisistä ammattitaiteilijoille kohdistetuista avustuksista ja I see you oli yksi näistä. Valintakriteereissä painotettiin yhteisöllisyyttä, eri kohderyhmien saavutettavuutta, turvallisien etäisyyksien noudattamista, innovatiivisuutta, digitaalisuutta sekä toiminnan jatkuvuutta. Kesästä 2020 asti Sinkkonen on kehittänyt teostaan, jossa painottuu digitaalisuus ja innovatiivisuus.  Vuodesta 2017 taiteilija on toteuttanut teosta osana isompaa kokonaisuutta. Teosta on muokattu jokaisen tapahtuman luonteen mukaan ja se on myös kehittynyt jokaisen esityksen jälkeen. Nykyisen muotonsa se sai vuoden 2018 VAFTissa.

–Teoksen taiteellinen ja merkityksellinen osuus on kasvanut joka tapahtuman jälkeen. Varsinkin viime vuonna Kesärauha festareilla, jossa teos koettiin yhteistyössä mielenterveysongelmien negatiivisia stigmoja vastaan kampanjoivan FinFami Ry:n kanssa. Tästä ja korona-ajan tuomasta epävarmuudesta syntyi ajatus teokseni kasvamiseen itsenäisemmäksi tapahtumaksi. Vastaanotto osallistujilta on ollut huikea ja teoksen käsitteellisyys on nostattanut vahvojakin tunteita pintaan. Tässä maailmassa ei kaikilla ole ystäviä tai kontakteja. Ja vaikka olisikin, monilla on tunne näkymättömyydestä, avaa Johanna teoksen taustoja.

I see you -teokseen on mahdollista osallistua perjantaina 4.12. klo 11 – 15 Pansion Me-talolla (Hyrköistentie 26). Kaikille avoin ulkoprojisointi tapahtuu samana päivänä klo 16 – 19 Pansion koulun pihalla (Pernontie 27). Teosta voi seurata netistä päivän aikana osoitteessa www.iseeyou.johannasinkkonen.com jonne tulee tapahtumapäivänä linkki teoksen katsomiseen.

 

Yhteystiedot

Taiteilija Johanna Sinkkonen

johanna.sinkkonen@gmail.com

050 3718167

 

Me-talon isäntä Miika Neulaniemi

miika.neulaniemi@fingerroos.net

044 7299987